Jen s čistým kávovarem si vychutnáte kávu takovou, jakou máte rádi

Už jste četli?

Jste milovníkem dobré a jemné kávy, která je nabízena v některých kavárnách? Možná víte, že chuť kávy z velké části ovlivňuje výběr zrn. Věděli jste ale, že nejen káva, ale také čistota kávovaru se z obrovské části podílí na tom, zda budete kávou překvapeni mile nebo nemile? Čistota kávovaru je pro přípravu kávy klíčová. Dále však prodlužuje životnost kávovaru a přispívá na snižování energií při její přípravě.

Jak správně postupovat

Základní péče je důležitá. Pokud máte doma nebo v práci kávovar, do kterého nasypete pražená kávová zrna a stroj zbylou práci vykoná za vás, může se možná na první pohled zdát, že více není potřeba. Opak je však pravdou. Z pražených zrn se při mletí vzniká olej a další nečistoty či zbytky zrn, které znečišťují cesty kávovaru. Kvůli tomu pak káva nemá správnou chuť, jakou bychom od kvalitních zrn očekávali. Dokonce může mít spálenou pachuť. Těmto problémům je však snadné předcházet. Čistící tablety do kávovaru jednoduše rozpusťte v teplé vodě a tu pak nalejte do nádoby kávovaru. Spusťte proces čištění a první krok bude úspěšně splněn.

Druhým důležitým krokem pro udržení kávovaru v dobré kondici je jeho očista od usazeného vodního kamene. Čím tvrdší vodu do něj lejete, tím častěji bude potřeba odvápňovat jej. Výhodou pokročilejších kávovarů je, že si o odvápnění řekne upozorněním sám. Odvápňovací tablety stačí opět rozpustit v teplé vodě a spustit proces odvápnění.

Třetím krokem je čištění mléčných cest, který je nezbytný v případě, že si v kávovaru připravujete kávu s obsahem mléka. Zbytky mléka, pokud je necháte v mléčných cestách, po pár hodinách zapáchají a tvoří se zde bakterie, které mohou být nebezpečné pro naši střevní mikroflóru. Čistič mléčných cest je vyčistí a připraví je pro budoucí použití tak, aby bylo mléko vždy chutné a čerstvé.

- Komerční sdělení -spot_img
- Komerční sdělení -spot_img

Mohlo by vás zajímat:

- Komerční sdělení -spot_img

Více od autora

- Komerční sdělení -spot_img